Vesihuolto täytyy pitää julkisessa omistuksessa
24.3.2025
Suomessa on yksi maailman parhaista vesihuoltojärjestelmistä. Korjausvelka on meilläkin ongelma, johon tulee puuttua. Mutta toimivaa systeemiä ei kannata muuttaa, etenkin kun tiedämme, ettei vastaavista muutoksista ole maailmalla hyviä kokemuksia.
Suosittelen lämpimästi kaikille teosta Vesihuollon myytit (Katko&Juuti&Juuti) vuodelta 2022. Minulla on ollut kunnia keskustella kirjasta Tapio Katkon kanssa, ja se on erinomainen tiivistys vesihuollon toimintaperiaatteista ja merkityksestä. Kirja tarjoaa etenkin maallikolle paljon uutta ja mielenkiintoista tietoa.
Muistan yhden merkittävän asian muutamista keskusteluistani Katkon kanssa: maailmalta ei tahdo löytyä ainuttakaan tapausta, jossa vesihuollon yksityistäminen olisi parantanut palvelun laatua tai laskenut kuluttajahintoja. Monista maista löytyy kuitenkin esimerkkejä tapauksista, joissa vesihuolto on myyty yksityiselle omistajalla, minkä jälkeen korjausvelka on kasvanut samalla kun kuluttajahinnat ovat nousseet. Ikävimmissä tapauksissa yksityinen yritys on siirtänyt vuosien mittaan tuottoa tasaisesti osakkeenomistajilleen, antanut korjausvelan kasvaa, kunnes se ei enää kykene (tai halua) korjata tilannetta, jolloin apuun huudetaan julkista sektoria eli veronmaksajia. Suur-Lontoon alue on yksi varoittava esimerkki.
Vapaassa markkinataloudessa, jota itsekin kannatan, osakeyhtiön tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Jos vesihuolto myydään yksityiselle yritykselle, sen tavoitteena on totta kai tuottaa voittoa mahdollisimman paljon: tämän ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä. Oma näkemykseni kuitenkin on, että vesi ei kuulu niihin hyödykkeisiin, joilla voidaan tavoitella maksimaalista taloudellista voittoa.
Tampereen vesi Oy on kokonaan Tampereen kaupungin omistama yhtiö, joka aloitti taipaleensa vuoden 2024 alussa. Yhtiöjärjestyksessä todetaan, että omistajina voivat olla vain kunnat tai kuntien omistamat yhtiöt. Toisin sanoen Tampereen vesihuolto säilyy jatkossakin julkisessa omistuksessa. Yhtiön myynnistä voi päättää vain valtuusto. Jos itse olen joskus päättämässä Tampereen asioista, puolustan loppuun saakka sitä, että vesihuoltoamme (tai pienintäkään osaa) ei myydä yksityiselle sektorille.
Loppuun lisään vielä toisen näkökulman samaan aiheeseen. Nykyisessä turvallisuustilanteessa on tärkeää pitää huoli siitä, että kriittinen infrastruktuurimme on hyvässä kunnossa ja omissa käsissämme. En toivo näkeväni tilannetta, jossa Venäjä omistaisi bulvaanien kautta edes pientä osaa Tampereen tai minkään muunkaan kunnan vesihuollosta.
Varmistamme puhtaan ja edullisen veden saannin tamperelaisille parhaiten pitämällä vesihuollon jatkossakin julkisessa omistuksessa.
P.S. Korjausvelkaa täytyy kuitenkin kyetä pienentämään. Vesimaksuja pohdittaessa kannattaa pitää mielessä, että puhtaasta vedestä kannattaa maksaa.
P.P.S. Kaikki edellä mainittu pätee myös sähköverkkoihin: kannatan myös niiden osalta julkista omistusta.