Koulukiusaaja täytyy voida siirtää toiseen kouluun

24.3.2025

Tämä kirjoitukseni on aiempia henkilökohtaisempi ja yksi pääsyistä siihen, miksi päätin lähteä ehdolle kunnallisvaaleihin. Tampereen kaupungin tulee ottaa tiukempi linja koulukiusaamiseen ja tulkita lakia kiusatun hyvinvointi etusijalla.

Jos kiusaaminen on jatkuvaa, eikä opettajan puhuttelu auta, Tampereen kaupungin täytyy kyetä suojelemaan kiusatun lapsen koulutietä. Oma linjani on, että koulujen tulee käyttää voimakkaampia lain tarjoamia keinoja kiusaamisen lopettamiseksi: suullinen varoitus, kirjallinen varoitus, määräaikainen erottaminen ja lopulta, jos muu ei auta, kiusaaja täytyy siirtää toiseen kouluun. Laki mahdollistaa jo nykyisin kiusaajan siirtämisen toiseen kouluun, mutta tätä toimenpidettä käytetään harvoin. Lisätyötä kuitenkin vaaditaan lainsäädännön puolella, jotta tämä mahdollisuus on realistisempi työkalu kiusaamisen vastaisessa työssä. Huomio eduskunta!

 

En halua mennä yksityiskohtiin, mutta lapseni on joutunut kohtaamaan koulussa kiusaamista. Kiusaaja on ollut aina sama oppilas, ja kiusaaminen alkoi jo esikoulussa. Kaikeksi onneksi tilanne on tällä hetkellä suht´rauhallinen, mutta ensimmäinen kouluvuosi meni täysin piloille kiusaamisen takia.

Tuo vuosi oli koko perheelleni todella raskas kokemus. Tilanne parani lopulta vasta kaksi viikkoa ennen kouluvuoden loppua, kun kiusaaja siirrettiin erityisluokalle. Tämä vaati minulta useamman palaverin, lukuisia Wilma-viestejä opettajalle, rehtorille ja kuraattorille ja lopuksi pitkän ja ikävän kokouksen koulun edustajien kanssa. Tuossa kokouksessa laitoin kovan kovaa vasten ja ilmoitin, että vaadin kaikki kokouksen puheenvuorot tallennettavaksi pöytäkirjaan (paikalla oli luokanopettaja, rehtori, kuraattori ja apulaisrehtori).

Lisäksi ilmoitin, että jos kiusaajaa toistaa tekonsa vielä yhdenkin kerran, vedän lapseni pois koulusta. Samalla ilmoitin, että jos näin käy, otan yhteyttä kasvatus- ja opetuslautakuntaan, opetustoimen johtajaan, poliisiin ja entisiin toimittajatuttaviini Aamulehdessä, YLEllä, Helsingin Sanomissa, Iltalehdessä ja Keskisuomalaisessa. Totesin myös, että kirjoitan aiheesta yleisönosastokirjoituksen useisiin sanomalehtiin ja perustan tätä tarkoitusta varten sosiaalisen median tilit Youtubeen, Instagramiin ja Twitteriin. Lupasin myös nostaa kirjoituksissani esiin koulun rehtorin toiminnan: rehtori on virkamies, jonka tärkein tehtävä on varmistaa lasten turvallisuus. Perheeni tapauksessa rehtori vastuuhenkilönä epäonnistui tässä tehtävässä. Vahvistin asiaani lukuisilla sanatarkoilla viittauksilla perusopetuslakiin.

Seuraavana aamuna kello yhdeksän rehtori soitti ja kertoi, että kiusaaja siirtyy kouluvuoden loppuajaksi erityisluokalle (hän myös pysyi siellä ison osan toista kouluvuotta). Tämä siirto pelasti lapseni kevään ja kesäloman.

 

Kerron tämän osoittaakseni, kuinka pitkälle minun piti mennä, että koulu lopulta teki kiusaamiselle jotain konkreettista. Olen pätevä aineenopettaja sekä rehtori ja tiedän tarkalleen, mitä kurinpidollisia keinoja koululla on kiusaamisen lopettamiseksi. Näistä lukuisista keinoista koulu ei lähes vuoden mittaisen jatkuvan kiusaamisen jälkeen ollut käyttänyt edes toiseksi lievintä keinoa eli kirjallista varoitusta (ainakaan minulle ei tästä kerrottu).

Suren niiden lasten ja perheiden puolesta, joilla ei ole energiaa, verkostoja tai tietoa, joita he voisivat käyttää puolustaessaan lapsensa oikeutta turvalliseen koulutiehen. Tietäkää kuitenkin, että ette ole yksin asian kanssa.

Oma mielipiteeni on selvä. Tampereen kaupungin koulutoimen tulee ottaa tiukempi linja kiusaamiseen. Kiusaajien pitää oppia, että heidän teoillaan on seurauksia (ikävän usein tämä oppi puuttuu myös kiusaajien vanhemmilta). Koulusta erottaminen ja siirto toiseen kouluun ovat konkreettisia toimenpiteitä, joilla kaupunki voi suojella pieniä koululaisia.

 

Lopuksi haluan välittää tukeni kaikille perheille, jotka joutuvat käymään läpi koulukiusaamista. Annan myös muutaman neuvon, joista pari opin itse ikävästi kantapään kautta:

·         Tehkää jokaisesta kiusaamistapauksesta välittömästi ilmoitus Wilmassa (lähettäkää viesti opettajan lisäksi myös koulun rehtorille).

·         Vaatikaa, että koulu järjestää yhteisen tapaamisen kiusaajan vanhempien kanssa. Hengittäkää syvään ennen kokousta ja pitäkää mielessä, että lapsenne hyvinvointi on kaikista tärkein asia!

·         Älkää missään tilanteessa keskustelko kiusaajan tai kiusaajien vanhempien kanssa ilman koulun edustajan läsnäoloa! Itse tein näin, ja kiusaajan perhe valehteli minusta myöhemmin koululle, mistä seurasi poliisitutkinta (joka onneksi päättyi kannaltani hyvin, koska en ollut tehnyt mitään väärää; koululle ja samalla poliisille valehdellut kiusaaja tai hänen perheensä ei saanut valehtelustaan mitään seurauksia).

·         Jos olette huolissanne kiusaajan hyvinvoinnista, koska kiusaaminen voi johtua huonoista kotioloista, voitte myös tehdä lastensuojeluilmoituksen (itse ilmaisin huoleni kiusaajan hyvinvoinnista useasti koululle Wilma-viesteissäni).

·         Kiusaamisesta voi myös tehdä rikosilmoituksen (olin itse yhden kiusaamistapauksen päässä tästä toimenpiteestä).

·         Opiskelkaa perusopetuslaista tärkeimmät pykälät ja käyttäkää niitä yhteydenpidossanne koulun kanssa.

·         Jos mikään muu ei auta, ottakaa yhteyttä mediaan ja nostakaa asia itse esille sosiaalisessa mediassa.

·         Ottakaa yhteys kasvatus- ja opetuslautakuntaan. Jos itse olen joskus lautakunnan jäsen, tiedän kokemuksesta, mitä perheenne käy parhaillaan läpi.